Zijn ze corrupt?

‘k Heb ’t een beetje lastig met de uitzending van Pano, enkele dagen geleden op de VRT en sedertdien hot topic op de sociale media en in de krant (https://www.vrt.be/vrtnu/a-z/pano/2017/pano-s2017a16/).

In de uitzending wordt er gesteld dat de Burgemeesters Vandenbussche (Koksijde, Rommel (Middelkerke) en Lippens (Knokke-Heist) geld in hun zakken hebben gestoken bij diverse vastgoedontwikkelingen in hun gemeente.  De Burgemeesters worden eventjes de kans te geven zich te verweren, maar de programmamakers hebben de drie Burgemeesters handig in hun blootje te kijken gezet door enkel de onhandigste paragrafen van het interview weer te geven.

De programmamakers hebben bereikt wat ze willen bereiken: de drie politici verdacht maken middels een publiek forum.  Op sociale media worden ze nu bijgevolg uitgespuwd voor ’t vuil van de aarde.  Voor velen zijn ze corrupt, frauduleus en halve of hele maffiosi.

Bij monde van de Vlaamse Bouwmeester zijn lokale politici veel te makkelijk beïnvloedbaar en hebben ze onvoldoende expertise om belangrijke beslissingen onafhankelijk te nemen.  Met andere woorden: volgens de Vlaamse Bouwmeester is er grote kans dat Burgemeesters en lokale politici zich laten omkopen.  En enkel als belangrijke dossiers via de Vlaamse Bouwmeester verlopen, is er 100% zekerheid dat de procedures clean verlopen.

Een aantal protagonisten, die al jaren miserie hebben met één van de desbetreffende personen, krijgen  in een programma op de openbare omroep VRT carte blanche om hun gal te spuwen en hun gram te halen.  De programmamaker doet er een ferme schep bovenop en insinueert niets anders dan dat de Burgemeesters corrupt zijn.

Op geen enkel moment tijdens het programma mocht ik ergens een vorm van “bewijs” bespieden.  Nergens werd een nuance getrokken.  Het programma is een oplijsting van niet-hardgemaakte verdachtmakingen door een aantal, al dan niet politieke, tegenstanders van de personen. ” ‘k Heb horen zeggen dat ’t niet goed gaat met de Burgemeester“, vond ik ’t laagst.  Mooi in scène gezet, dat wel.  De amplitude van deze woorden onderschat, denk ik dan.  Of, handig gemonteerd van de programmajagers.

Ewel, ik vind dit echte flutjournalistiek.  Wie een dergelijk machtig wapen als Pano kan en mag hanteren, moet ofwel met keiharde bewijzen komen, ofwel een duidelijke nuance in het verhaal brengen.  En niet enkel als forum dienen om politieke afrekeningen te bewerkstelligen.  De VRT is toch geen tabloid, wel?

Pas ook, ik ben absoluut geen politieke fan van één van de drie Burgemeesters.  Ik ben voor geen haar op de hoogte van wat er zich al dan niet afspeelt en kan dus geen oordeel vellen.  Dit tekstje is dan ook zeker niet als “verdediging van de Burgemeesters” te lezen.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens het programma ook wel mijn bedenkingen had bij hetgeen verteld werd: “Amai, als dat waar is, dan …” .  Maar dan moet je “Amai, als dat geen waar is, dan … ” er ook bij denken.  En dat zullen er weinigen doen.

Het programma wil de kijker doen besluiten dat lokale politici met een beetje macht corrupt zijn.  Allemaal.  Terwijl ik er rotsvast van overtuigd ben dat 99% zijn of haar vak met liefde en integriteit uitvoert.

En het is maar normaal dat persoonlijke verrijking door een politieker, onder welke vorm dan ook, ten strengste wordt vervolgd en bestraft.  En ja, misschien moeten de regels ter zake worden verscherpt en moet de deontologie eens afgestoft worden.

Maar daar bestaan procedures voor.  Democratische procedures. Of desnoods strafprocedures.  Als het proces gevoerd wordt in een tendentieus televisieprogramma, dat vind ik dat verkeerd.  En Pano en de VRT onwaardig.

Facebook Comments

Één reactie op “Zijn ze corrupt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.