Part II: feel free to join – volgende zondag 29/01 0900h – 1100h, zeilwagencentrum.

Vorige zondag waren we toch met een tiental kierewiet om om 0900h bij -6°C een stuk strand te gaan opkuisen.  En ’t was eigenlijk nog fraai plezant ook – de picon achteraf heeft uiteraard een bepaald aandeel in die plezantigheid.

In een kleine twee uur en op een strook van 4 à 500m werden 25 grote zakken afval gevuld, toch goed voor een goeie 300 kg afval schat ik.  Afval voornamelijk achtergelaten door de branding van storm Dieter.

— samenrakelen en opscheppen lijkt het meest efficiënt —

 

Vaneigenst veel plastiek, in alle vormen, toepassingen en kleuren.  Netten in alle mazen. En duizenden ûlletjes.  Maar bijna steeds verwikkeld in organische materialen, die we eigenlijk zouden moeten kunnen laten liggen. Maar dit afval, in hòpen, is onmogelijk te triëren.

— onmogelijk te triëren om organisch materiaal te laten liggen —

Alles samenrakelen op één hoop en wegscheppen, lijkt me de enige efficiënte manier.

Op het commerciële strand (voor de zeedijk) moet dit machinaal kunnen gebeuren.  Maar op meer kwetsbare plaatsen, met jonge duinvorming die tot stand komt, hebben we als gemeente gekozen om niet meer met de machine te kuisen.  Dan moet ’t maar manueel.

Vorige zondag deden we slechts 4 à 500 m, nog een goeie 2000 te gaan. Met een beetje burgerzin, goesting, een kaffie en een scheet en een lach moet dat kunnen.

Zondag 29 januari, 0900h tot 1100h.  Picon om 1100h in de zeilwagenclub.  Feel free to join.

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.