Manueel of machinaal het strand reinigen? Properstrandlopers?

Er is de voorbije dagen opnieuw veel afval op het strand aangespoeld.  Veel van dat afval zit verstrengeld in organisch materiaal zoals zeewier.  Binnenkort organiseer ik opnieuw een mini-strand-opkuis met vrijwilligers.

Het afval, voornamelijk plastic en touwen van netten, moet van het strand weggehaald worden, anders belandt het eens of anders onder de vorm van microplastics op ons bord.  Maar het organisch materiaal blijft best liggen, want eigenlijk hoort dat thuis op een strand.

Van ver ziet dit er als 100% organisch uit. en zou je ’t dus laten liggen bij een opruimactie.

Nu is de vraag: wat is er belangrijker en hoe pakken we dat als lokale kustgemeente en strandbeheerder aan: machinaal reinigen van deze pakken wieren (dus met een machine wegnemen van op het strand) of laten liggen?  Het afval ligt aan de waterlijn, dus veel gevaar op machinale beschadiging van jonge duinvorming is er niet.  Machinaal reinigen gaat snel en is efficiënt.

Ik begrijp dat velen zullen zeggen: eigenlijk moet je het afval van het organische materiaal scheiden.  Persoonlijk vind ik dat onhaalbaar.  De grote plastics en ander afval kan je er makkelijk uithalen, maar de kleine brol is echt wel … heel klein en bijna niet zichtbaar.

Maar van dicht vind je er heel wat afval en plastics in. Dus wegnemen?

Maar die kleine brol is net het schadelijkst, vermoed ik.  Dat betekent dat je honderden kilo’s zeewier enkele tientallen kilo’s afval moet prutsen.  Op-je-knieën- en prutswerk, dus.  Goed om er achter een uur gedemotiveerd vierkant de brui aan te geven, me dunkt.

 

Dus is mijn vraag: zulke aangespoelde pakken: latten liggen of machinaal wegnemen van op het strand? Andere tips?  Eens raad vragen aan de properstrandlopers.

 

Facebook Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.