Diefstal zand van het Marktschooltje valt mee.

Het Marktschooltje in De Panne.  Prachtige school met een prachtig team juffrouwen en hedentendage ook een meester, dacht ik.  Hoed af voor die mensen die dagdagelijks onze koters manieren, motoriek en kennis bijbrengen!

Ik probeer met mijn kinderen het record te verbreken “omter ’t langst onafgebroken kinderen hebben in het Marktschooltje”.  Momenteel zit ik al aan +- 11,5 jaar (Storm, Zazoe en Pixie zijn er al eventjes buiten) en ik heb met Tiezz en Lilo met plezier nog ergens een goeie 5 jaar te gaan.

De school is een zegen voor die kleine bengels. Hartje De Panne, ruime klassen en met een enorme zandbak als speelplaats.  Ik herinner me nog levendig de spelletjes die ik er met Stefaan Berquin, Dimitri Burki, Tom Boonefaes, Wim Backers en vele andere kornuiten (en vooral Elsje Tommelein) speelde.  Eigenlijk niets dan goeie herinneringen, niet in het minst aan juffrouw Christiane, Zuster Simonne, Mevrouw Devos, Juffrouw Nora, juffrouw Ludwien en Zuster elektriek .

— machtig —

Maar zo heel af en toe mompelen we hier ten huize ook wel eens over die zandbak.  Zeker met van die belhamels als die van ons die gelijk waar ’t hen uitkomt hun schoenen uittrekken.  Gelijk waar, maar niet buiten.

Met Tiezz heb ik deze avond eens uitgerekend hoeveel kg zand hij op een schooljaar hier uitkiepert:

— wetenschappelijk uitgevoerd —

 • 70g Is de oogst van vandaag. Misschien wel een zeer goeie oogst.
 • Een gemiddelde schooldag zoals er ongeveer 180 op een jaar zijn.
 • Soms mag je niet spelen in het natte zand of moet je in de speeltijd in de hoek staan: – 20%= 144 dagen.
 • 70 gr X 144 dagen= 10 kg 80gram, ofte driekwart emmer.
 • Het zand in oren, neuzen en andere kieren en gaten werd niet meegewogen.

Gesteld dat er ongeveer 100 kinderen in het marktschooltje zitten:

 • 100 X 10 kg= 1 ton zand per jaar .

Gesteld dat het Marktschooltje verzekerst al 80-90 jaar bestaat:

 • 85 jaar X 1 ton: 85 ton zand dat werd meegepiereld door de jaren heen.

Het soortelijk gewicht van zand is ongeveer 1.5, dus 80 ton is 53 m3.  Ik schat de zandbak 40 X 40m, dus 1600 m2.  Dat zou betekenen dat de zandbak 3 cm is gezakt omwille van via de kinderschoenen gestolen zand.

 

Hmmm, dat valt eigenlijk nog goed mee. ‘k Had eigenlijk verwacht dat er meer werd getsjoept.

 

Wie met eigen visies of bierkaartberekeningen het bovenstaande kan bekrachtigen, finetunen of weerleggen, en die zich daar überhaupt mee wil bezighouden: doe gerust: alles voor de wetenschap.

 

Leve de 150 jaar basisscholen Immaculata!  Binnenkort verschijnt een boek met de geschiedenis van de scholen.  Ik ben benieuwd!

Facebook Comments

6 reacties op “Diefstal zand van het Marktschooltje valt mee.

 1. En de vakanriescholen niet vergeten . Dus nu weten we waarom ze de zandbank een aantal jaren geleden kleiner gemaakt hebben en iets meer stenen gelegd hebben.

 2. Al heel m’n leven denk ik na waarom m’n grootmoeder zei dat ons kot op den hill staat nu weet ik waarom den hill is gewoon die hoop zand dat we meebrengen vanup
  t’strange

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.